ING


27 februari 2014


Terug naar perspagina

In het nieuws: Cultuur met korting

Amsterdam, 27 februari 2014

Kunst verrijkt. En Nederlanders zijn dol op korting. Wie cultuur wil opsnuiven, kan op
verschillende manieren geld besparen

Korting

Nederlanders houden van korting, stelt voorzitter David Polak van Stichting Kunstweek. “En cultuur is best duur.” Daarom is vanaf maandag de Cultuurkortingenkaart te koop. De zogenoemde Ckaart is een initiatief van het Nationaal Kunstplatform en de Stichting Kunstweek. Polak verwacht in het eerste jaar 300.000 kaarthouders.

Kunstuitleen

Polak: “Uit eigen onderzoek is gebleken dat zo’n miljoen mensen belangstelling hebben voor een cultuurkortingkaart. Ook hebben we aan culturele instellingen de vraag gesteld: zouden kaarthouders welkom zijn bij uw organisatie?” Bij de introductie zullen er acties van zo’n 25 aanbieders beschikbaar zijn, vertelt Polak. “U mag aan alles denken: muziek, film, cabaret, toneel, beeldende kunst, maar ook korting op boeken en tijdschriften over kunst en cultuur. Een afspraak met een kunstuitleen zit in de pijplijn.” Ook kunstenaars hebben interesse getoond.

Belangstelling voor cultuur

Voor Nederlanders tot 30 jaar is het Cultureel Jongeren Paspoort een begrip. “CJP heeft die leeftijdsgrens”, zegt Polak. “Maar mensen die wat ouder zijn, hebben meestal meer belangstelling voor cultuur dan jongeren.” De Ckaart vormt volgens hem ook geen concurrentie voor de Museumkaart. “De Museumkaart is een fenomeen. Meer dan een miljoen kaarthouders zijn bereid om 50 euro per jaar te betalen. Ze maken er ook ruimschoots gebruik van. Dat gaat niet in de breedte, maar in de diepte: het is musea en nog eens musea. In de regel mogen ze gratis naar binnen, maar die 50 euro is wel even een investering.”

Niet persoonsgebonden

De introductieprijs van de Ckaart is 9,90 euro. Later betaalt de consument 14,90 euro, vertelt Polak. “Als je ‘m drie keer gebruikt, heb je de kosten er wel uit. Daarbij: de kaart is niet persoonsgebonden. Waar het de deelnemende instellingen om gaat, is dat meer mensen toneelvoorstellingen en tentoonstellingen bezoeken.”

Verschillende kortingspas gemeente

Er zijn al verschillende kortingskaarten beschikbaar. Sommige gemeenten bieden een kortingpas voor inwoners. Zo’n pas kan gratis zijn voor mensen met een laag inkomen. Ook kan de gemeente andere voorwaarden stellen.

Museumkaart

De Museumkaart biedt gratis toegang tot 400 musea in Nederland. De kaart kost 49,95 per jaar en is persoonsgebonden. Jongeren tot en met 18 jaar betalen 25 euro. Bij de eerste aanmelding in het museum komt hier 4,95 euro inschrijvingskosten bij.

Cultureel Jongeren Paspoort

Het Cultureel Jongeren Paspoort is een voordeelpas voor jongeren tot 30 jaar. De pas geeft korting op bezoek aan theaters, musea, concerten en festivals. Het aanbod gaat nog verder, met kleding, reizen en verzekeringen. Niet alle musea in Nederland geven korting of gratis toegang aan houders van een CJP.

Cultuurkaart

Voor middelbare scholieren is er de Cultuurkaart. Dit is tegelijk ook een Cultureel Jongeren Paspoort.
De Cultuurkaart moet de culturele belangstelling van scholieren bevorderen. De overheid helpt op deze manier dit jaar 680.000 jongeren aan een kortingkaart. Dat is 69 procent van het totaal aantal leerlingen.

Rentepunten

Uiteenlopende organisaties, zoals de ANWB en de Nationale Postcodeloterij, bieden hun leden ook korting op uitjes. Museum- en theaterbezoeken horen daarbij. Klanten van de ING kunnen gespaarde rentepunten besteden aan korting op toegangskaarten voor Museum Het Grachtenhuis, het Tropenmuseum, en het Spoorwegmuseum. Ook een CJP-pas is met rentepunten goedkoper. De ING sponsort daarnaast verschillende kunst- en cultuurprojecten. Om de collectie toegankelijker te maken voor een groot publiek, is ING hoofdsponsor van het Rijksmuseum. Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Citaten

Uit eigen onderzoek is gebleken dat zo’n miljoen mensen belangstelling hebben voor een cultuurkortingkaart
David Polak - Voorzitter Stichting Kunstweek

Maar mensen die wat ouder zijn, hebben meestal meer belangstelling voor cultuur dan jongeren
David Polak - Voorzitter Stichting Kunstweek

Bron: www.ING.nl

Terug naar perspagina